Närradio i Sverige

Fakta om närradio

Det finns ungefär 130 närradiostationer i Sverige (2011), men betydligt fler har tillstånd att sända radio. Sveriges närradio som den ser ut idag har funnits sedan år 1979, och har delvis varit finansierad av reklamintäkter sedan 1993.

Vad är närradio?

Närradio är en typ av radio som är lokal och föreningsstyrd. Den sköts inte av Sveriges radio, vilket innebär att närradio till skillnad från statlig radio inte har några krav på att ge saklig och opartisk information till sina lyssnare.

Populära närradiokanaler

Cityradion 97,0

Cityradion är en närradiostation i Gävle och i östra Värmland som spelar blandad musik. Den startade år 1997 under namnet Pirate Radio City och har sedan dess även hetat Radio FMAK innan den år 1991 fick namnet Cityradion.

Radiostationen är reklamfinansierad och drivs lokalt, och går under bolaget MediaCity som ger ut månadstidningen NOLL586-550. Cityradion sänder på frekvenserna 97,0 och 103,8. Man kan även lyssna på Cityradions program på nätet och på telefonen via deras app.

Sveriges Kristna Radio 88,4

Den samfundsberoende närradiostationen Sveriges Kristna Radio jobbar efter visionen att vara ”en stark kristen röst som når hela landet”. De vill helt enkelt sprida kristendomens värderingar och det kristna budskapet.

Programmen produceras av kanalens redaktion i Stockholm, samt av människor och organisationer i andra delar av landet. Innehållet är musik, samhällsdebatt och trosfrågor. Sveriges Kristna Radio sänder dygnet runt, via webben och på 88,4 samt 91,6. Kanalen startade år 2009.

Radio Roslagen 107,8

Radio Roslagen är en närradiokanal i Norrtälje med syftet att ge kommunens invånare bra producerad lokalradio. Kanalen sänder det populära programmet Topplistan som du kan läsa om längre ner. Radio Roslagen hittas på frekvenserna 107,8 och 104,1, och drivs av en närradioförening.

När kanalen startade hade de många lyssnare, men med åren försvann dem och kanalen fick ekonomiska bekymmer. Men år 2009 togs verksamheten över av nytt folk som genomförde ett stort moderniseringsarbete av kanalen. Därför har de idag jobbat tillbaka sin stora lyssnarskara.

Radio Siljan 94,1

Den reklamfinansierade kanalen Radio Siljan, precis som namnet vittnar om, radio i Siljanområdet i orter som Mora, Leksand, Orsa och Rättvik.

Kanalen är lokalägd och politiskt oberoende och jobbar efter ambitionen att vara ett bra alternativ till statlig radio så nära lyssnaren som möjligt. Radio Siljan har funnits sedan 1995 och kanalen sänder måndag till fredag mellan 06.00 och 24.00, samt på helger mellan 09.00 och 24.00.

Radio Avesta 103,5

Avesta kommuns lokala radiostation är Radio Avesta. Närradiokanalen är den tredje som startade i Sverige och som fortfarande är igång. De började sända år 1983 och hittas på frekvensen 103,5.

Man kan också lyssna på kanalen via webben och hitta sina favoritprogram i deras stora arkiv. Radio Avestas alla sändningar går via internetlänk från deras studio i Folketspark till vattentornet på Nyberget. Därifrån skickar sändaren ut programmen till hushållen i kommunen.

Populära närradioprogram

Svenska Närradiolistan

Närradiolistan sänds i Sverige, Norge och Danmark en gång i veckan året om på nio olika närradiokanaler. Programmet går ut på att lyssnare varje vecka röstar på sina favoritlåtar genom att skicka ett sms eller rösta på webben.

Programmet spelar upp de 10 låtar som flest personer röstade på förra veckan, samt 10 av de nyss framröstade låtarna. Varje vecka deltar 40 artister i omröstningen.

Vägen Genom Bibeln

En av Sveriges Kristna Radios programserier är Vägen Genom Bibeln . Programmet är en del av kanalens morgontablå och sänds mellan 06.00 och 06.30. Serien består av 1245 programsnuttar där programledaren Curt Westman tar med läsarna på en resa genom Bibeln.

Programmet fördjupar sig i Bibelns alla budskap och utmanar också synen på Bibeln och hur budskapen används. Vägen Genom Bibeln ska vara tydligt och rakt i behandlingen av dessa svåra frågor.

Dansbandsnytt

Dansbandsnytt sänds bara via webben på dansbandskanalens hemsida och kan alltså lyssnas på dygnet runt. Många mindre radiokanaler sänder dansbandsprogram, eftersom kanalerna ofta har lite äldre lyssnare som uppskattar musiken.

Dansbandsnytt sänds varje vecka och drar till sig många lyssnare. Programmet startades 2001 på allmän begäran, då man efterfrågade mer dansband på radion istället för modern popmusik som många ansåg att det var för mycket av. Programmet blev väldigt omtalat när dansbandsikonen Lasse Bergqvist från Bergqvists orkester gästade Dansbansnytt för att prata om sin musik.

Topplistan

Norrtäljekanalen Radio Roslagens mest spelade låtar sänds i programmet Topplistan. På frekvens 107,8 sänds programmet varje lördag klockan 10 i varierande längd.

Topplistan brukar innehålla en skön blandning av gammal och ny musik som skiljer sig från vecka till vecka. Radio Roslagens frekvens kan vara lite svår att få in om man befinner sig i utkanten av Norrtälje kommun. Upplever man störningar och dålig mottagning blir man rekommenderad att använda sig av deras webbsändningar.

Nöjesnytt

I Radio Siljan på frekvens 94,1 sänds Nöjesnytt som behandlar olika nyheter från världens alla hörn, men även från Sverige. Programmet sänds på kvällen mellan 18.00-24.00 och är en del av Radio Siljans segment ”mot midnatt”.

I Nöjesnytt samtalas det om nyheter som är speciella, roliga och lite konstiga blandat med nyheter som är seriösa och allvarliga. Programmet strävar med andra ord efter att ge en helhetsbild av nyhetsvärlden.

DesignByShivaKalantar