Jobba med radio

En radiostation kan vara en spännande, utmanande, lärorik och fartfylld arbetsplats. Här har vi på www.radiofakta.se sammanställt de allra vanligaste arbetsgrupperna som radioarbetarna tillhör. Dessutom ger vi våra bästa tips till dig som är intresserad av att jobba med radio i någon form. Missa inte chansen till en fantastisk karriär!

Yrkesroller på radio

Reporter

Reportern, både i studion och ute på fältet, spelar en oerhört viktig roll i arbetet med radio. Det är reportern som kommer med stoft till nyhetssändningarna och andra samhällsorienterade programpunkter där olika röster ska höras. Bli förmedlaren av rösterna, åk ut på reportageresor och gör livesändningar från världens alla hörn!

Är reporterrollen något för dig kan du kolla in utbildningsmöjligheter under våra tips för att söka radiojobb.

Producent

En radioproducent är den som ansvarar för själva produktionen av ett radioprogram. Det kan handla om programmet utformning och innehåll, alltså vad som ska diskuteras, med vilka gäster och på vilket sätt. En producent är även den som ansvarar för programmets budget och ser till att den följs.

Lediga jobb som radioproducent hittar du på jobbsidor likt Vakanser.se. På hemsidan dyker alltifrån public service till kommersiella producentjobb upp, där du kan hitta tjänsten som passar dig allra bäst.

Programledare

Är du en riktig snackare är programledarrollen helt rätt för dig. Radiostationens programledare är de som med sin sociala kompetens, stora ämneskunskaper och underhållande ton leder programmen och tar dem vidare. Att hålla intressanta diskussioner, intervjua gäster och improvisera fram lösningar ligger ofta på programledarens bord, och det är ofta programledarna som blir radiokanalens ”kändisar”.

Även här är en journalistutbildning en bra väg att ta sig in i branschen, så journalistisk erfarenhet i bagaget är inte alls dumt. På Jobbsafari hittar du de aktuella programledarjobben där du kan spara dina favoritannonser.

Tekniker

Du som radiotekniker ansvarar för att sändningarna går som de ska rent tekniskt. Det är ofta du som sitter bakom spakarna, kontrollerar ljud och data, samt rycker in om något tekniskt strul skulle inträffa i studion. Utan en grym tekniker skulle det alltså inte bli några sändningar överhuvudtaget.

I dagsläget är det dock så att radiostationens programledare tar över själva teknikrollen mer och mer. Idag är det till exempel vanligt att stationerna söker programledare som både har journalistisk och teknisk erfarenhet. Kolla därför in våra tips här nedan på hur du kan förbereda dig för radiojobbet!

Tips för att söka jobb på radio

Skaffa väsentlig utbildning

En bra investering i jakten på radiojobbet är en välutformad utbildning. Oavsett om det är reporterrollen eller producentjobbet som lockar är en journalistutbildning vägen att gå. På Studentum hittar du landets journalistprogram och hittar även vilket betyg de får av sidans användare.

Skriv en proffsig ansökan

När det väl är dags att söka radiojobbet är det viktigt att göra det på rätt sätt. Ofta kräver stationerna att du inkluderar ljudfiler av olika radiojobb du tidigare haft eller praktikperioder under utbildningen. Se till att ha ett välformulerat CV. Kika in cv-mall.com för att hitta en schysst CV-mall!

Sök praktikplats

För dig som behöver samla lite erfarenhet till CV:t och det personliga brevet innan du söker jobbet kan en praktikplats vara klivet rakt in till drömjobbet. För dig som är ung och pluggar är P3 en utmärkt kanal att söka praktikplatsen på. De är duktiga på att ta in yngre förmågor och kan ge dig erfarenheten du behöver för att ta dig in på arbetsmarknaden.

DesignByShivaKalantar