Statlig radio i Sverige

Fakta om Sveriges radio

Sveriges Radio grundades år 1924 under namnet AB Radiotjänst. Du kan läsa mer om dess historia i vår faktadel om radio. Idag sänder Sveriges Radio i fyra rikstäckande och 25 lokala radiokanaler.

Vad är Sveriges Radio?

Sveriges Radio är det statliga medieföretaget med syfte att tjäna allmänheten, det som ofta brukar kallas för public service. De ska vara politiskt och kommersiellt oberoende, vilket betyder att de inte sänder reklam i sina kanaler. Verksamheten finansieras istället med radio- och tv-avgift. De som ser till att sändningarna är opartiska kallas för Granskningsnämnden för radio och tv.

Sveriges Radios kanaler

Sveriges Radio P1

P1 är Sveriges Radios äldsta kanal sedan stationens första sändning den första januari 1925. Till skillnad från övriga kanaler spelar P1 ingen musik, så man kan bara höra prat i programmen. Så har kanalen gjort sedan mitten av 60-talet.

Undantaget är musiken i det populära programmet Sommar, där sommarpratarna själva väljer musik som de vill spela. P1:s program är inriktade på nyheter, dokumentärer, samhällsdebatter och till viss mån också religion. Kanalen kommer på Sveriges Radios andraplats i antal lyssnare efter P4.

Bild från: sverigesradio.se

Sveriges Radio P2

P2 är Sveriges Radios näst äldsta kanal med startdatum år 1955. I samband med att P1 gick över till att bli en kanal med enbart tal under mitten av 60-talet blev P2 istället kanalen som fokuserade på att spela klassisk musik, jazz, samt folk-och världsmusik.

Detta gör kanalen än idag, med tillägget elektronisk konstmusik för lite mer moderna toner. P2 har idag också uppgiften att sända program på minoritetsspråk. Dessa sänds mellan klockan 13.00 och 17.00. Innan och efter den tiden är det musik som gäller.

Bild från: sverigesradio.se

Sveriges Radio P3

Sveriges Radios kanal som fokuserar på de yngre, närmare bestämt personer som är mellan 15 till 35 år, är populära P3. Kanalens program kretsar kring populärkultur, ny musik, modern journalistik och humor.

Programledarna är också för det mesta yngre förmågor och många numer etablerade komiker och tv-profiler startade sina karriärer på kanalen. P3 har funnits sedan 1965 och antog sin nuvarande ungdomsprofil i början av 90-talet.

Bild från: sverigesradio.se

Sveriges Radio P4

Den av Sveriges Radios kanaler som har flest lyssnare är P4, och består av 25 lokala radiostationer runtom i landet. Vissa program är även rikstäckande, som Ekonyheter och P4 Extra. P4 började sina sändningar år 1987 och har, till skillnad från P3, en lite äldre målgrupp.

Programmen består ofta av lokala nyheter såväl som nationella och internationella. Sändningarna innehåller även musik, till skillnad från P1. De lokala programmen sänds mellan klockan 06–10 och 13.00 samt 15.03 till 17.45. Innan och efter dessa tider är det rikstäckande program som gäller.

Bild från: sverigesradio.se

Populära radioprogram

P1-Morgon

P1-Morgon sänds precis som namnet avslöjar i kanalen P1 varje vardagsmorgon mellan klockan 05.30 och 09.30. Katherine Zimmerman, Anna Hernek och Daniel Alling fördjupar sig i de senaste nyheterna och den aktuella samhällsdebatten tillsammans med gäster.

Radiojournalisterna presenterar det nya inom vetenskap, kultur och ekonomi samt lämnar väderrapporter. Programmet är ett av Sveriges Radios mest populära och har sänts sedan 1998.

Klassisk Morgon

P2:s morgonprogram där lyssnarna får starta dagen med lugn och trevlig klassisk musik är deras Klassisk Morgon. Programmet sänds under en timme, måndag till fredag från klockan 06.50 och lördag till söndag från klockan 06.00.

Programledare är Pernilla Eskilsdotter och Martin Ekeholm och ger lyssnarna, förutom gammal som ny klassisk musik, även kulturnyheter och andra små nyhetsuppdateringar.

Digilistan

Digilistan är ett topplisteprogram som presenterar de låtar som laddats ner allra mest i Sverige under den senaste veckan. Listans låtar varvas med underhållande fakta om artisterna och deras musik.

Programmet sänds i P3 på lördagar klockan 13.03 och på söndagar klockan 12.03, och leds av kulturjournalisten Elin Steen. Digilistan sändes första gången år 2007 och leddes då av Stefan Lindeberg.

Ring så spelar vi

Ett av Sveriges Radios mest avlyssnade program är Ring så spelar vi. Programmet började sändas år 1968 på både lördagar och söndagar, men nu hör man det i P4 varje lördagsmorgon mellan klockan 07.03 och 09.30.

Sedan år 1996 har Lisa Syrén varit programledare och är den som lett Ring så spelar vi under längst tid. Programmet är en frågesport där lyssnare ringer in och får svara på frågor. Den som har fått vara med i sändning får sedan önska en låt som spelas i programmet.

Sportextra

Sportextra är en av Radiosportens mest populära sändningar. Programmet sänds i P4 måndag till torsdag klockan 19.03 till 21.40, på lördagar klockan 15.03 till 18.00 och på söndagar klockan 16.03 till 20.00.

Enligt statistik som Sveriges Radio publicerat lyssnar 1,8 miljoner svenskar på programmets söndagssändning, och gör det till ett av P4:as mest lyssnade tillsammans med Ring så spelar vi. Sportextras signatur är den välkända melodin Mucho gusto och programmet hade sin premiär år 1961.

DesignByShivaKalantar