Kommersiell radio i Sverige

Fakta om kommersiell radio

I Sverige har vi fem stora kommersiella radionätverk där ett flertal lokala stationer ingår. Nätverken grundades efter år 1993, året då Privat lokalradio (PLR) blev tillåten. Samtliga stationer måste betala en koncessionsavgift till staten för att få tillåtelse att sända.

Vad är kommersiell radio?

Kommersiell radio kallas den typ av radio som är privatägd och som finansieras med att sända reklam under och mellan programmen. I Sverige är de flesta kommersiella kanalerna förknippade med lättsam underhållning och populärmusik. Eftersom den kommersiella radion inte är kopplad till det statliga företaget Sveriges Radio finns det inte heller några krav på ett opartiskt och politiskt obundet innehåll.

Kommersiella radiokanaler

Rix FM

Rix FM är ett reklamfinansierat nätverk av radiostationer som har funnits sedan 1993. Då hette de Radio Rix och har sedan dess tagit över frekvenser av NRJ och Radio Match.

De har tidigare sänt över alla Sveriges län, men har ersatts av NRJ i städer som Hudiksvall och Skövde, och i län som Dalarna, Blekinge, och Västra Småland. Varje sommar turnerar kanalen i Sverige med sin egna Rix FM Festival. Där uppträder populära svenska artister för stor publik.

Bild från: ilikeradio.se

NRJ

Det kommersiella nätverk av radiokanaler som är störst i Europa är NRJ. Stationen är också den första som började sända reklamfinansierade program i Sverige och startade innan Rix FM år 1993.

NRJ startade som Nouvelle Radio Jeunesse (Nya Ungdomsradion) i Paris år 1981 och började sända utanför Frankrikes huvudstad fyra år senare. Idag sänder NRJ från 300 stationer spritt över tio länder, varav tre av stationerna finns i Sverige och kan höras i 22 regioner.

Bild från: Radioplay.se

Bandit Rock

Precis som namnet utlovar är Bandit Rock en radiostation som fokuserar på hårdrock och punk. Stationen började sända i Stockholm i slutet av år 2004 och har sedan dess utökat sina sändningsområden till Södertälje, Östergötland och Norra Norrland.

Stationen brukar stå bakom ett flertal evenemang som kryssningar och filmpremiärer, samt olika klubbar i och utanför Stockholmsområdet. Bandit Rock har också ett eget musikpris som delas ut i Stockholm sedan år 2008 och heter Bandit Rock Awards.

Mix Megapol

Mix Megapol är en mycket populär samling radiostationer som blandar 80-, 90, och 2000-talsmusik. Mix Megapol sänder i 36 svenska nätverksområden och beräknas nå ungefär 90 procent av befolkningen.

Kanalen startade sina sverigesändningar år 1994 och hette då bara Megapol. Nätverket har sedan starten slagits ihop med tidigare Radio City och ägs nu av Bauer Media Group. Aftonbladet står för kanalens nyhetssändningar, men det är morgonprogrammet Gry & Anders med vänner som drar in majoriteten av lyssnarna.

Rockklassiker

Precis som Mix Megapol och NRJ drivs Rockklassiker av Bauer Media Group och är en kanal som givetvis är inriktad på rockmusik. Kanalen hette tidigare Klassiska Hits men bytte till sitt nuvarande namn år 1999. De ska vara en av Sveriges största, om inte Sveriges allra största, radiokanal som spelar rockmusik med sina 270 000 lyssnare dagligen.

2001 vann kanalen Radioakademiens Stora Radiopris i kategorin ”Årets privata lokalradio”. Radioklassiker har också sin egen dagliga tävling som de kallar för Battle of the albums. Tävlingen går ut på att lyssnarna får rösta på det rockalbum som de tycker är det bästa som någonsin gjorts.

Bild från: Radioplay.se

Populära radioprogram

Rix Morronzoo

Den populära Radioprofilen Roger Nordin sänder tillsammans med musikproducenten och tidigare idoljury-medlemmen Laila Bagge Wahlgren Rix Morronzoo i kanalen Rix FM.

Varje morgon mellan 05.00 och 10.00 bjuder duon på alltifrån vardagsbekymmer i programpunkten Familjerådet, till allmänbildade tävlingar i Slå en 08. Kända gäster bjuds även in att delta i underhållande samtal, där Markoolio, Mia Parnevik och Felix Herngren är några namn som brukar dyka upp.

Gry & Anders med vänner

Gry & Anders med vänner är Mix Megapols morgonprogram sedan 2004. Vardagar mellan klockan 06.00 och 09.30 kan man höra programmet som leds av programledarprofilerna Gry Forsell och Anders Timell.

Programmet har jämförts med konkurrenterna Rix Morronzoo för det lättsamma innehållet och ”pratigheten” som ska vara hämtad från amerikanska morgonshower. Programmet har vunnit stora radiopriset i kategorin ”Årets morgonprogram” sju gånger och har tidigare letts av Adam Alsing.

Äntligen lördag

På lördagsförmiddagar från klockan 11.00 till klockan 15.00 sänds Mix Megapols underhållningsprogram Äntligen Lördag. Programmet leds av Tony Irving, den brittisk-svenske dansaren, producenten och programledaren, kanske mest känd som jurymedlem i TV4:as Let’s Dance, tillsammans med radiojournalisten Madeleine Kihlman.

Äntligen Lördag har en lättsam ton och bjuder på snack, skvaller, tävlingar och musik. Tony Irving syns ofta tillsammans med Madeleine Kihlman på olika sociala medier där de med roliga videoklipp marknadsför programmet.

Dilemma

Dilemma är Mix Megapols radioprogram som tar upp lyssnarnas olika vardagsdilemman. Det kan handla om relationer, vett och etikett och andra sociala sammanhang där sociala problem kan uppstå.

Tillsammans med gäster diskuterar Anders S Nilson lösningar på dessa problem på ett underhållande och insiktsfullt vis. Återkommande röster är bland andra Linda Lindorff, Josefin Crafoord och Hasse Aro. Programmet sänds varje lördag och söndag mellan klockan 08.00 och 11.00.

Morgonrock med Jonas & Jakob

På vardagsmorgnarna mellan klockan 06.00 och 09.00 sänder duon Jonas Nilsson och Jakob Öqvist programmet Morgonrock i kanalen Rockklassiker.

Jakob Öqvist är en välkänd radio-och tv-profil som tidigare arbetat på NRJ, Mix Megapol och den numera nedlagda radiostationen The Voice. I sitt nuvarande morgonprogram bjuder han och Jonas på humor, lättsamma analyser och fräcka attacker mellan rocklåtarna.

DesignByShivaKalantar