Radiofakta

Vad är radio?

Radio är en trådlös överföring av signaler med modulation av elektromagnetiska vågor, och blir så kallade radiovågor. Radiofrekvenserna är lägre än det ljusaste ljuset, vilket betyder att vi inte kan se dem. Radio sänds ut till radioapparater från en sändare som sprider signalerna och som tas upp av apparaternas mottagare. Idag betyder radio ett medium för nyheter, musik och underhållning.

Radions historia

Vem uppfann radion?

Det är inte helt klart vem som ensam uppfann radion och exakt när den uppfanns under slutet av 1800-talet. Enligt många var det den italienska vetenskapsmannen Guglielmo Marconi som är uppfinnaren, men många menar också att det är den serbiska ingenjören Nikola Tesla som är den sanna upphovsmannen.

Tesla är faktiskt den som äger titeln som ”radions uppfinnare” efter att ha kämpat för patenten mot Marconi, som också var hans assistent. Det var först efter Marconis död som Tesla vann patentkriget, och det kom fram att Marconi stulit så många som 17 patent av sin förre chef.

Radion utvecklas

Under första världskriget utnyttjades den nya trådlösa kommunikationen med radiovågor av bland annat den tyska armén. Då fick ett system som förbättrade överföringen av radiovågorna sitt genombrott. Man behövde då inte längre uppleva kraftiga störningar på långa våglängder och breda sändningsfrekvenser.

Radions utveckling fortsatte i snabb takt och snart var modulationsprocessen igång, ett sätt att överföra tal och musik via radio. Modulationen innebär att bärvågen som finns i sändaren varierar i takt med meddelandets signal. Mottagare togs fram, där en av de tidigaste kallas för kristallmottagare. Denna mottagare med hörlurar var vanligt förekommande i Sverige under 20-talet. Kristallmottagaren ersattes senare av mottagare med elektronrör och högtalare.

Mediet skapas

När man talar om radio idag syftar man förstås oftast på mediet radio, alltså utsändningar av program med tal och musik till lyssnare via en radiomottagare. Världens första radioutsändning sägs ha skett på julafton år 1906. Det var ett par radiotelegrafister som befann sig på ett antal fartyg ute på Atlanten som hörde Reginald Fessenden tala, föregångsmannen för radio, och en kvinna som sjöng ”Largo” av Händels.

Den första kommersiella radiostationen började sända först år 1920 och hette KDKA. Den allra första sändningen bjöd på nyheter, musik, underhållning och reklam. Redan 10 år senare var radion ett etablerat massmedium i USA, och nästan lika etablerad i Sverige.

Sveriges Radios historia

Sveriges Radio, det svenska public-serviceföretaget, bildades som ett medieföretag kallat AB Radiotjänst den 21 mars 1924. Radiotjänst fick tillstånd av staten att bedriva rundradioverksamhet, vilket innebär att de fick sända ut till samtliga radioapparater i svenska folkets hem som kunde ta emot signalerna.

Det första radioprogrammet av Radiotjänst sändes den 1 januari 1925 med radioikonen Sven Jerring i studion. Det var en högmässa från Sankt Jacobs Kyrka i Stockholm som nådde omkring 40 000 mottagare. Till en början sände man bara i en kanal några timmar varje kväll, men så småningom utökades sändningstiden till att 1933 vara åtta timmar om dagen. Först 1957 fick de namnet Sveriges Radio.

Radio idag

Idag är radio ett av de tre vanligaste medierna tillsammans med tidning och tv. Radio har en självklar del i många människors vardag, även om syftet att lyssna på radio givetvis kan variera.

Idag sänder Sveriges Radio, det statliga medieföretaget, i fyra rikstäckande och 25 lokala radiokanaler. Kommersiell radio, eller reklamradio, har i Sverige omkring fem nätverk och sex stationer. Statistiken visar att ungefär 70 procent av den svenska befolkningen lyssnar på en radiokanal under minst tre minuter varje dag.

Den digitala eran

Men den fysiska radioapparaten byts ut mer och mer mot digital radio, även kallad webbradio. Digital radio innebär att du lyssnar på radio via en dator, eller en anordning som har en dator i sig.

Olika närradiostationer som sänds ideellt och ibland helt digitalt är ett populärt fenomen, såväl som den obundna och internetbaserade poddradion som går ut på att ljudfiler publiceras på nätet. Sedan radions födelse har man alltså sett stora förändringar i hur tekniken används, och radio kommer med all säkerhet att fortsätta sin utveckling.

DesignByShivaKalantar